Tabungan

Imotiv

Just Type What Are You Searching ?

Wednesday, 26 November 2014

Sup Daging dan Air Asam

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca blog yang tak seberapa ini. Maaflah sebab banyak sangat urusan dalam kehidupan ini sehingga terkadang niat untuk update blog terpaksa ditangguhkan. Bila ada sedikit kelapangan baru Akak duduk mengadap dan mengetuk papan kekunci ini.

Hidangan sup daging ni memang sering jadi juadah Akak sekeluarga sebab Akak ni tak makan ayam...tapi anak-anak dan Hubby makan. Tambahan pula Puteri tunggal Akak pun seorang yang prefer daging berbanding dengan ayam.

Macam biasalah resepi sup ni Akak buat secara ringkas ikut stok bahan yang ada di dalam dapur Akak lah ya..tu pasal ada waktu sup tu ada kentang...kadang tu tak ada daun sup..pun jadi sup juga..Pendek kata sesuka hati Akaklah nak letak apa dalam sup Akak ni.


Resepi Sup Daging cara Watierman


Bahan-bahan :
  •  daging dipotong sederhana dan direbus dalam pressure cooker sehingga daging empuk
  •  1 labu bawang besar (diblend) kalau saiz kecik letak dua atau lebih
  •  2 atau 3 ulas bawang putih (diblend)
  • 1/2 inci  hingga 1 inci halia (diblend)
  • 2 atau 3 sudu besar serbuk perencah sup Adabi dibancuh dengan sedikit air
  •  sedikit kulit kayu manis, sekuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga
  •  secukup garam.


Caranya :

  • blend bawang besar, bawang putih dan halia untuk dijadikan pes.
  • masukan sedikit minyak kedalam periuk, tumis pes tadi bersama kulit kayu manis dan bunga lawang dan buah pelaga.
  • kacau sehingga naik bau dan sedikit kekuningan.
  • kemudian masukan air, dan pes serbuk perencah sup Adabi yang dibancuh tadi diikuti dengan daging dan ubi kentang jika suka.
  • juga masukan sedikit garam sesedap rasa. 
  • kacau dan biarkan kuah mendidih .
  • Siap sedia untuk dihidang.


Imej Perencah sup Adabi ni dipinjam dari En Google..Terima kasih En. Google!



Dan kebiasaannya sup tu lebih enak dimakan dengan nasi panas bersama dengan air asam.



Oh.......oooooh  nikmatnya!!

Kalau ada yang nak mencuba sup simple versi Akak ni...silakan!

NOTE : My baby girl...this recipe bakal jadi rujukan mu my princess...well I know you will make full use of the recipe...because its your favourite dish!





3 comments:

  1. lpas ni ltak resepi beef stew plak hihi..new fav muahaha..extra pedas

    ReplyDelete
  2. not this week..nanti kita buat lagi...sebab yesterday tak snap any pic ok baby girl!

    ReplyDelete
  3. Salam kenal! Blongnya keren dan enak;)! Saya lihat bahwa Anda upload banyak foto makanannya. Apa Anda mau mengembangkan blognya lagi?
    Kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya. Coba servis kami tanpa registrasi :)

    ReplyDelete